woensdag 30 januari 2013

Flexibele archeologie


In het jaar 4057 van de gewone jaartelling wordt in de buurt van Groot-Amsterdam een afvalberg opgeruimd, omdat daar kantoorruimte moet komen ter vervanging van de ontruimde panden in de binnenstad. Tenslotte is drie jaar daarvoor de binnenstad tot puur woongebied verklaard. Op deze afvalberg wordt eerst archeologisch onderzoek gedaan. Men komt daarbij een gebied tegen, dat men met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan de ontruiming van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit kan toeschrijven.

Binnen dat gebied wordt een kistje gevonden met kleine voorwerpen: ongeveer even groot met aan één kant telkens eenzelfde metalen vierkanten uitgang. Op sommige daarvan staat de afkorting USB, maar op andere weer niet, terwijl ze allemaal op elkaar lijken. Het blijken dragers te zijn van digitale informatie, maar de stukjes die na veel pogingen gelezen kunnen worden, verschillen enorm van elkaar: persoonlijke notities, stukjes uit artikelen (één regel is zelfs teruggevonden in een tijdschrift van de 21e eeuw!), een tabel en een paar zinnen die op laat twintigste-eeuwse ambtenarenstijl leken. Deze digitale informatie werd terstond bekend gemaakt om de interpretatiestroom in de cloud op gang te brengen.

Vier interpretaties wonnen deze Euraziatische aanbesteding, mede omdat zij de U in de afkorting USB interpreteerden als University. De daarop gehouden cloud-enquête gaf aan dat de derde interpretatie de meest voor de hand liggend is, mede omdat bekend is dat omstreeks de tijd van de afbraak van het VU-hoofdgebouw de discussie over de zogenaamde ‘betalingsmuur’ begon. De vier winnende interpretaties zijn:

1. Het kistje is van de Universiteitsnotaris, die uit alle schrijfsels van de medewerkers één moest trekken voor de jaarlijkse competitie voor het verstrekken van subsidie. USB betekent dan University Subsidy Battle.

2. Het kistje is een soort opslagplaats voor artikelen, rapporten en brieven, die eigenlijk weggegooid hadden moeten worden. Maar vooral aan universiteiten werd in die tijd erg moeilijk gedaan over het weggooien van het geschreven woord. USB betekent University Storage Barn.

3. Het kistje is een offer aan de maatschappij: delen van het geschrevene werden gratis ter beschikking gesteld, omdat men eigenlijk tegen de forse bedragen was die tijdschriften destijds vroegen aan hun abonnees. USB betekent University Scientific Burden.

4. Het kistje is een eerste verzameling van materiaal door de plaatselijke socioloog om een boek te schrijven over de dagelijkse gang van zaken aan een universiteit. Het boek is door het verloren gaan van dit materiaal nooit tot stand gekomen. USB betekent dus University Sociology Book.
 

 

P.S. Wij weten wel beter. Het kistje is natuurlijk de verzamelplaats bij de receptie van alle USB-sticks die medewerkers van de VU laten zitten in de computers van de flexplekken. USB betekent Universal Serial Bus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten